Výsledky Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
V lednu se v Brně konal 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných škol v oboru cukrář, kuchař a číšník Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017.
Celkovým vítězem mezi školami se stala Soukromá hotelová škola Bukaschool z Mostu. Mezi kuchaři se nejlépe umístil Vojtěch Petržela ze Střední odborné školy a SOU Polička, jehož do soutěže připravila mistrová odborného výcviku Ludmila Dittrichová. Mezi cukráři dominovala Botakoz Ajpkaljeva ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Ústí nad Labem pod vedením Renaty Jírové. V kategorii číšník nejlépe uspěla Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova, s trenérkou Blankou Musilovou.
Kategorie školy
Soukromá hotelová škola Bukaschool v Mostě zahájila svou činnost v roce 1994. Na svém kontě má již řadu úspěchů nejen v soutěžích, ale jak potvrdila její ředitelka Vlasta Bukačová, absolventi se úspěšně uplatňují v oblasti gastronomie a cestovního ruchu po celém světě.
Kategorie kuchař
Osmnáctiletý Vojtěch Petržela ze SOŠ a SOU Polička uspěl v soutěži kuchařů s hovězím stejkem na bylinkách, doplněným ragú z hlívy ústřičné, pastinákovo-mrkvovým pyré a petrželkovým olejem, na talíři doplněném zeleninovou ozdobou.
Obor cukráři
Až v dalekém Kazachstánu se před 18 lety narodila nejúspěšnější soutěžící v oboru cukrář Botakoz Ajpkaljeva. Pod vedením své trenérky Renaty Jírové připravovala rýžový nákyp s čokoládou, kokosovým mlékem, sušenými meruňkami, krémem fraiché a sezamovými semínky, doplněný jogurtovou smetanovou zmrzlinou, čokoládou, čerstvým ovocem, ořechy v karamelu a čokoládovou pěnou.
Obor číšníci
Nejlépe hodnocenou mezi soutěžícími se stala Pavla Střílková ze Střední školy Brno, Charbulova. V rámci svého úkolu připravovala u stolu palačinky s kozím sýrem, brusinkami, směsí bylinek, fíky a pekanovými ořechy v karamelu a jedlým květem karafiátu. Jako nápoj podávala bílé víno, rulandské šedé, pozdní sběr.
S úrovní letošního ročníku Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017 byl velmi spokojen i Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „V letošním ročníku se úroveň soutěže oproti předchozím ročníkům podařilo opět posunout o kousek dál. V kategorii kuchař byly novinkou tajné koše, v nichž si účastníci losovali suroviny potřebné k přípravě soutěžního jídla. Velmi se mi letos líbila kategorie cukrářů, úroveň soutěžících byla výborná, v tomto případě byl kvalitativní posun velmi markantní.
Také kategorie číšníků byla na vysoké úrovni. Stoupající úroveň soutěže ve všech kategoriích potvrzuje, že podobné příležitosti ke konfrontaci mezi studenty odborných škol a fakticky i školami samotnými jsou prospěšné především pro zkvalitňování výuky a v konečném důsledku i pro zkvalitňování služeb, které budou jednou naši studenti poskytovat svým zákazníkům a hostům. Velmi dobře mohu hodnotit i podíl Brněnských veletrhů, který v pavilonu P zajistil pro průběh soutěže velmi dobré podmínky,“ uvedl Miroslav Kubec.
Text: Alena Kučerová
Foto: -akc-