Vítězem Maurerova výběru restaurací je olomoucká Entrée

Vítězem dvanáctého ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala olomoucká restaurace Entrée s šéfkuchařem Přemkem Forejtem. V minulosti vařil například v londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied a dva roky v brněnské KOISHI fish & sushi.

Vítězem dvanáctého ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala olomoucká restaurace Entrée s šéfkuchařem Přemkem Forejtem

Na stříbrnou příčku se z loňského prvního místa posunula jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v Česku – Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně s kuchařem Pavlem Sapíkem, která loni obsadila druhé místo.

Z mimopražských restaurací se do první desítky dostal na čtvrtém místě Miura Hotel z Čeladné, šestý byl brněnský Pavillon, na osmém místě restaurace Piano Nobile v hotelu Chateau Mcely.

„Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo plus za obsluhu plus za interiér. To znamená, že podnik, který je desátý v absolutním hodnocení, tak je třeba pátý v samostatné kategorii – jídlo, protože mu jeho pozici ‚pokazila‘ obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní,“ uvedl Pavel Maurer.

Restaurace letos hodnotilo 1620 dobrovolných „komisařů“, kteří tajně navštívili 974 gastronomických podniků. V nich utratili za jídlo téměř 5,7 milionu korun. Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se průvodce jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

Hodnotí se především jídlo, které má v konečném hodnocení dvě známky. Další známka se uděluje za obsluhu a další za interiér.

Průměrná cena jídla ve všech hodnocených restaurací činila 720 korun, loni to bylo 670 korun.

 

Žebříček TOP 10 restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant

1.

Entrée (Olomouc)

2.

Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3.

Terasa U Zlaté studně (Praha)

4.

Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5.

Miura hotel (Čeladná)

6.

Pavillon (Brno)

7.

Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8.

Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9.

Bellevue (Praha)

10.

Grand Cru (Praha)

Foto: Entrée Restaurant

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více