V provozu zůstalo 43 procent gastropodniků

Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků. Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent. Vyplývá to z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka. 

Podniky nabízející jídlo s sebou mají podle Dotykačky slibnou šanci na přežití

Podle Dotykačky tak mají gastropodniky provozující výdejní okénka slibnou šanci na záchranu před krachem. Jde především o restaurace, bistra a kavárny, které v současných podmínkách zvládají zachovat provoz nejsnáze. 

„Tržby těchto podniků skutečně nejsou o tolik nižší než v běžném režimu. Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhá desetina. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže,“ uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík

Vedle toho se zároveň mění i vytížení podniků. Na rozdíl od běžného provozu, kdy je hlavní nápor kolem poledne a pak znovu až ve večerních hodinách, aktuálně si lidé pro jídlo chodí celé odpoledne. Křivka prodejů je tak podle Menclíka v průběhu dne výrazně vyrovnanější. Navečer se spolu s jídlem o něco víc prodává i pivo, prodeje ostatních nápojů jsou minimální. Současnou situaci tak podle Mencílka nejlépe zvládají podniky provozující kuchyň, naopak nejvíc postižené jsou bary, čistě pivní koncepty a kluby. U klubů zachovalo alespoň částečný provoz pouze pět procent podniků.  

Celkový propad gastro oboru je tak způsoben především úplným uzavřením více než poloviny provozů. Menclík ovšem upozorňuje, že i restaurace, které zůstaly v provozu, musí nyní vážit každý výdaj. 

Společnost Dotykačka nyní gastropodnikům i maloobchodu nabízí bezplatný objednávkový portál Vyzvednisi.cz. V portálu je zaregistrováno přes 1 500 restaurací, které přes něj za uplynulý týden udělaly přes 2 000 objednávek. Portál mohou podle Menclíka využívat i podniky, které využívají pokladní systém od jiných společností. Firma nyní připravuje zavedení možnosti on-line plateb přes portál.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: CCRJM obnovila mapu restauračních okének

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více