Klobásy jsou na jídelníčku, ale také na tapetách, na mýdlech, a dokonce i na polštářích. Pro vegetariána je to zlý sen, pro Clause Böbela, německého uzenáře ve čtvrté generaci, který vede tento první a jediný klobásový hotel na světě, to však je radost, píše agentura AFP.
Bratwursthotel, nacházející se v městečku ležícím asi 40 minut jízdy vozem od bavorského Norimberku, přitahuje hosty z celé Evropy i odjinud od loňského září, kdy jej tento čtyřicátník otevřel. Kamenný dům se zelenými okenicemi nabízí sedm pokojů a dvě konferenční místnosti pro ty, kdo milují klobásy, a pro turisty vyhledávající místní kolorit.
Za excentrickou myšlenkou Clause Böbela stojí snaha zachovat při životě místní řeznictví a uzenářství, symbolickou instituci tvořící součást Mittelstandu, sítě malých a středních podniků, které stály za slávou německé ekonomiky. V současnosti mnoho malých provinčních obchodů stěží přežívá v konkurenci nízkých cen velkoobchodů. „Chci dokázat, že malé podniky jako ten můj mohou přežít, když mají inteligentní nápady,“ vysvětluje Claus Böbel sedící na taburetu napodobujícím konzervu s klobásami.
Podle Jörga Ruckriegela z místního úřadu pro turistiku může klobásový hotel klesající tendenci zvrátit. „Malí řezníci a uzenáři, kteří si své výrobky produkují sami, tvoří velkou část místního kulturního dědictví,“ zdůrazňuje.
Hosté klobásového hotelu se tu cítí jako doma. „Vrátím se do Nigérie a budu umět vyrábět klobásy,“ prohlašuje nadšeně turistka Jovina Sperlingová v hotelové knize.
Se svou dodávkou, zelenou stejně jako okenice a fasáda jeho hotelu, rozváží Claus Böbel své speciality úzkými uličkami městečka přímo do domu. Založil rovněž internetové stránky, kde oslovuje milovníky klobásek z okolí stejně jako z Havaje nebo Jamajky. Vnitřní dekorace jeho hotelu je bohatá: věšák v podobě řeznických nožů, velká prasata na dveřích toalet, ale také mýdla v podobě klobásy.
Foto: Shutterstock.com