cestovni-ruch.czCOT BusinessCOT mediaCZeCOT.infoWMP.czXMLevents

Rozmach kaváren hned tak neskončí

Zařazeno v
Města & Regiony
HORECA & MICE

9.11.2017

Rozmach kavárenství z posledních let jen tak neskončí, přestože tento trend zahájila módní vlna. Primárně v nich totiž nejde o pití kávy, jsou cílem pro setkávání, řekl provozovatel kaváren Café v Lese nebo Café Neustadt Ondřej Kobza. Podobná koncentrace kaváren, jako je nyní v centru Prahy, je běžná i v jiných evropských metropolích, jako jsou například Berlín a Vídeň. Ve všech těchto městech funguje kavárenství jako lákadlo i pro turisty.

Rozmach kavárenství z posledních let jen tak neskončí, přestože tento trend zahájila módní vlna

Café v Lese v pražské Krymské ulici Kobza otevřel v roce 2010, tehdy šlo o jediný podobný podnik, který by kombinoval kavárnu s prostorem pro pořádání kulturních akcí v okolí. Nyní je ale jen v Krymské na dvě desítky podobných, nejen kaváren, ale i galerií, klubů a dalších, uvedl Kobza.

Část podniků samozřejmě skončí, budou ale rychle nahrazeny nějakým novým. Nyní se podnikatelé v pohostinství potýkají zejména s nedostatkem vhodných zaměstnanců. Náchylnější tak podle Kobzy budou ty podniky, které jejich majitelé sami neřídí a které si nechávají spravovat najatým personálem.

Podle Kobzy je nyní prostor pro rozmach netradičních forem pouličního občerstvení. Tento trend by ale na rozdíl od kaváren mohl proniknout i mimo Prahu a velká města. Zejména v menších městech chybí dostatek kvalitních restaurací i restaurací vůbec. Stánky nebo prodej jednoduchého občerstvení z auta může výrazně snížit vstupní náklady, které řadu lidí s dobrým nápadem na otevření restaurace odrazuje, myslí si.

Foto: Shutterstock.com