Provozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizince

Většina obchodů a restaurací, které kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI) na pražském letišti v Ruzyni, diskriminovala zákazníky mluvící jiným jazykem než česky a neinformovala spotřebitele o ceně výrobků. Vedle toho ani u jednoho ze šesti kontrolovaných prodejních automatů v odletových halách terminálů 1 a 2 inspektoři nezjistili žádné porušení zákona, sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Většina obchodů a restaurací, které kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI) na pražském letišti v Ruzyni, diskriminovala zákazníky mluvící jiným jazykem než česky

Inspektoři se při kontrole provozoven na terminálech 1 a 2 zaměřili na poctivost prodeje a dodržování ostatních povinností plynoucích ze zákona o ochraně spotřebitele. Jejich porušení odhalili u pěti ze sedmi kontrolovaných prodejen a restaurací.

Kontroly mimo jiné zjistily, že v uvedených provozovnách bylo cizincům při placení za jídlo a pití automaticky přiúčtováno 53 korun, zatímco Čechům účtovány nebyly. Zaměstnanci restaurací navíc hostům mluvícím cizím jazykem při objednávce jídla nenabízeli a neprodávali vodu za výhodnější cenu, česky mluvícím byla k objednanému menu nabídnuta o 19 korun levnější voda.

Další zjištění kontrolorů se týkala ceny výrobků. Podle inspektorů nebyli zákazníci v provozovnách informováni o konečné ceně výrobků, u kterých byla sleva uvedena v procentech, a o měrné ceně balených potravinářských výrobků, aby se spotřebitel mohl s ohledem na výhodnost ceny srovnatelného produktu rozhodnout, zda ho koupí.

Za zjištěné chyby čeká provozovatele pokuta, o jejichž výši se bude rozhodovat ve správním řízení.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více