Pohled pod pokličku AKC ČR – 12/2015

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup

 Brněnské Výstaviště bude 14.–16. ledna 2016 dějištěm finále již 22. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky Gastro Junior Brno – Bidvest Cup. Největší soutěž mladých talentů v oborech kuchař, cukrář a číšník proběhne opět jako součást doprovodného programu mezinárodních veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR. Přinášíme zadání soutěžních úkolů pro všechny tři kategorie.

Obor kuchař

Úkolem soutěžících v této kategorii připravit 4 porce hlavního pokrmu, při jehož přípravě použije suroviny z „tajného koše“. Tyto koše (tzv. black boxy) zajistí pro všechny soutěžící generální partner soutěže. Každý koš bude obsahovat jeden druh masa a čtyři hlavní suroviny. K přípravě pokrmu bude mít soutěžící možnost použít i další suroviny, které budou po celou dobu soutěžního úkolu k dispozici ve studiu. Po seznámení s vylosovanými surovinami bude mít soutěžící 30 minut na přípravu základního technologického postupu přípravy, mise en place a názvu pokrmu. Na vlastní přípravu soutěžních pokrmů bude mít limit 45 minut.

 Důležitým kritériem pro hodnocení je správné a ekonomické využití tajných i doprovodných surovin. Výsledkem práce soutěžícího je po uplynutí uvedeného času výdej 4 porcí hlavního jídla ve stejné velikosti, připraveného z tajných i doprovodných surovin. Soutěžící tím prokazuje svoji profesní zdatnost v oboru, kdy je schopen sestavit svůj recept a zvládnout základní kulinářské techniky.

Obor cukrář

Úkolem soutěžících cukrářů bude příprava 4 porcí moučníku podle vylosovaného tajného koše. Tajný koš bude obsahovat 5 druhů základních surovin na přípravu daného moučníku. Časový limit na přípravu je 40 minut, časový limit na přípravu moučníku je 45 minut.

Soutěžící musí použít všech 5 druhů tajných surovin v libovolném množství, další suroviny potřebné k moučníku si vybere z doprovodných surovin, které budou k dispozici ve skladu. Veškeré pomůcky si soutěžící přiveze vlastní, formy na moučník budou součástí tajného koše nebo si může soutěžící přivézt vlastní. Formy, které budou k dispozici, jsou od firmy Fiala Praha. Není dovoleno přinést si žádné polotovary ani ozdoby.

Obor číšník

Soutěžní úkol pro číšníky bude sestávat ze dvou částí. První bude alternativní příprava 2 porcí čaje s povinností opracovat a zapracovat čerstvé ovoce jako součást čaje nebo jako vhodný doplněk k čaji včetně servisu před zraky hostů. Servis bude muset být proveden restauračním způsobem. Suroviny a inventář na přípravu ukázek si soutěžící přivezou vlastní. Druhou částí soutěžního úkolu bude jazyková zkouška – komunikace s hostem v angličtině, němčině nebo ruštině.

Na přípravu soutěžního úkolu bude mít soutěžící 20 minut, na provedení úkolu dalších 20 minut.

Na základě rozhodnutí Představenstva AKC ČR byly nominovány do soutěže Mezinárodní mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016 školy, které se úspěšně prezentovaly ve finále Mezinárodního mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2015 nebo se zúčastnily v roce 2015 regionálních soutěží v ČR. Seznam škol a detailní pravidla pro všechny tři soutěžní kategorie najdete na www.akc.cz

Foto: -pmu-

www.akc.cz 


Asociace kuchařů a cukrářů ČR,
pobočka Severní Morava a Slezsko pořádá gastronomický seminář na téma

Wellness gastronomie

Lektor: Jaroslav Škvařil je vědec, inovátor a popularizátor zdravé výživy, založil Českou společnost pro výživu a vegetariánství, od roku 1984 přednáší o vegetariánství a vede kurzy zdravé výživy, podílí se na legislativní definici zdravé výživy, je členem meziresortní Pracovní skupiny pro rozvoj školního stravování na ministerstvu školství, s manželkou vyvinul hrachovou směs Hraška, která má vynikající chuť i nutriční hodnotu.

Termín semináře: 21. 1. 2016
Dopolední seminář: 9–13 hod.
Odpolední seminář: 15–19 hod.

Cena semináře:

Člen AKC: 800 Kč včetně DPH
Nečlen: 1 000 Kč včetně DPH
Junior oboru gastronomie do 18 let: 500 Kč včetně DPH

Místo konání:

Integrovaná střední škola – Centrum odborné přípravy a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Valašské Meziříčí, Palackého 49, Valašské Meziříčí, PSČ 757 01

Program semináře:

Cílem je předat účastníkům současné znalosti z gastronomie a z umění vědomě připravovat moderní, senzoricky atraktivní a nutričně hodnotné pokrmy. A to z potravin převážně rostlinného původu, které naplní zásady pro wellness gastronomii a přispějí ke zlepšení zdravotního stavu populace. Řešením je rozšířit současnou nabídku o moderní nutričně hodnotné a senzoricky atraktivní pokrmy a jídla. V ceně semináře je zahrnuta ochutnávka firmy Ceria a certifikát.

Kontaktní osoba: Bc. Marie Paprstkářová
Přihlášky zasílejte do 8. 1. 2016
na e-mailovou adresu mpaprstkarova@isscopvm.cz.
Tel.: 776 310 481
Poznámka: Platba v hotovosti před zahájením semináře. Počet účastníků omezen.

www.akc.cz 

 

 

 

 

 

 

 

You’ll need Skype CreditFree via Skype
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více