Pohled pod pokličku AKC ČR

Mezinárodní den kuchařů

Druhý tuzemský ročník oslav Mezinárodního dne kuchařů s podnázvem Den gastronomie i solidarity se v letošním roce konal 4. října na Staroměstském náměstí pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta České republiky, MUDr. Pavla Béma, primátora hlavního města Prahy, a také Ing. Petra Hejmy, starosty městské části Praha 1. Akci spolupořádaly Asociace hotelů a restaurací ČR a agentura CzechTourism. Oslavy se velmi vydařily.

V úvodu přítomné přivítali prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec, ředitel agentury CzechTourism Ing. Rostislav Vondruška a prezident AHR ČR Ing. Pavel Hlinka. Úderem dvanácté hodiny přijela první dáma republiky, paní Livia Klausová, s doprovodem a slavnostně zahájila celou akci. Pozitivně se vyjádřila k práci asociace a všech, kteří se snaží zlepšit úroveň naší gastronomie, a poděkovala jménem své nadace za příspěvek pro děti, jimž se výtěžek z akce snaží ulehčit vstup do praktického života. Poté se přivítala se všemi účastníky a ochutnala z nabídky stánků. Bylo opravdu z čeho vybírat – několik druhů guláše, strapačky se zelím a uzeným masem, české buchty, jablečný nebo čokoládový koláč, domácí lívance se skořicí, kuřecí plátky na grilu, gulášová polévka v chlebu, pečené nadívané selátko s brambory, zelím a klobásou nebo grilovaný tatarský steak, domácí hranolky, variace úpravy těstovin, pivo Rohovec či plněné kuřecí stehýnko. Japonským turistům nejvíc chutnaly brambory s domácím prejtem a zelím, ale myslím, že si každý našel něco podle své chuti. Hodnotit úroveň české gastronomie mělo možnost více než 12 tisíc návštěvníků.

Ti také mohli navštívit stan Poštovní spořitelny, kde proběhlo první kolo celostátní soutěže Cukrář roku 2008/2009 Martin Braun Cup. Soutěžilo se v kategoriích junior a senior a byly uděleny celkem tři zlaté medaile. Nejlepší hodnocení získal Lukáš Skála z hotelu InterContinental v kategorii senior, druhá zlatá medaile patřila Michaele Hellerové v kategorii junior, SPV hotelu InterContinental, třetí zlatá medaile byla udělena Josefu Nagyovi v kategorii junior, hotel Corinthia Towers. Vítězové obdrželi pohár a knihu Food od Makra.

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili druhého ročníku oslav Mezinárodního Dne kuchařů:

Hotel InterContinental, hotel Dorint Don Giovanni, Johann Kotányi, Plzeňská restaurace Obecního domu v Praze, Café WOW, Vitana, Unilever food solutions, Hotel Holiday Prague Congress Centre, Clarion Congress Hotel Prague, Corinthia Towers Hotel, Steak Gril Roudnice n. Labem, Hotel ParkHoliday, Pivovar Rohozec, Makro Cash & Carry, Hotel Yasmin – Noodles Restaurant, InterGast a McCain, severočeská pobočka AKC ČR Teplice pod vedením pana Míčka ve spolupráci s Nowaco, Hotel Olympik Holding a Fair Trade.

Krátce před pátou hodinou vyhodnotila komise stánek, jemuž byl předán Putovní pohár Dne kuchařů. Stal se jím tentokrát Plzeňský restaurant Obecního domu v Praze; druhé místo udělila komise ve složení Eichner, Olah a Makusi Hotelu Dorint Don Giovanni, třetí se umístila severočeská pobočka AKC ČR – Teplice pod vedením Josefa Míčka. Komise hodnotila dodržení tématu, vzhled stánku a prodej.

Cenu předal prezident AKC ČR Miroslav Kubec a hymna Kuchař je pán zazněla k ukončení dne, který byl oslavou kuchařského řemesla a české gastronomie ap jehož výtěžek ve výši 120 tisíc Kč bude věnován Nadaci manželů Livie a Václava Klausových. Díky podpoře Českého rozhlasu 2 – Praha probíhala celý týden třikrát denně i soutěž tematicky zaměřená k oslavě Dne kuchařů; ceny do této soutěže věnovali účastníci oslav. Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci akce. Poděkování paří i studentům SPV hotelu InterContinental, kteří přispěli k úspěšnému průběhu celého dne.

Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: Petr Manuel Ulrych


GASTRO JUNIOR NOWACO CUP 2009

Jubilejní 15. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR NOWACO CUP 2009 se odehrál 25. a 26. září 2008 tradičně v pardubické ČEZ Aréně. Soutěžilo se v oborech kuchař – kuchařka, cukrář – cukrářka a číšník – servírka. Této regionální mezinárodní soutěže se zúčastnilo celkem 61 soutěžících (26 kuchařů, 16 cukrářů a 19 číšníků). Poprvé se na soutěži představili také reprezentanti ze Slovenska, konkrétně ze Svidníku.

Pořadatelem této pódiové gastronomické soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Východočeská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci s Městským rozvojovým fondem Pardubice a Asociace číšníků České republiky. Záštitu nad soutěží převzal Krajský úřad Pardubického kraje, odbor školství, mládeže a sportu. Generálním partnerem byla společnost NOWACO ČR. Organizaci soutěže mladých gastronomů zajistila již popáté Hotelová škola Bohemia, držitelka zlaté medaile M. D. Rettigové. Prezidentem soutěže byl Ing. Zdeněk Hladík, ředitelem Eduard Kropáček. Oba sledovali velmi pozorně průběh celé soutěže, bylo-li třeba, pomohli svou odbornou radou. Celé dva soutěžní dny pomáhali s organizací také učitelé a žáci „hotelovky“. Porota soutěže byla složena z předních odborníků v gastronomii – předsedkyní soutěžní komise oboru cukrář byla Pavlína Berzsiová a předsedou komise oboru číšník – servírka Bc. Radek Bušina.

A jaké byly výsledky jubilejního 15. ročníku regionální soutěže mladých odborníků v gastronomii? Mezi kuchaři získal nejvyšší počet bodů student Roman Zeykan ze SPV hotelu InterContinental Praha, mezi cukráři zvítězil Michal Jaňour ze SHŠ Bukaschool Most, v oboru číšník – servírka se na prvním místě umístil Jaroslav Marek se SOŠ a SOU Polička. Vítězové jednotlivých oborů i další postupující se těší na březnové finále, které se uskuteční v Brně jako doprovodný program veletrhu G+H. Také pro ostatní soutěžící byla určitě účast v tak prestižní soutěži, jako je Gastro Junior, inspirující a byla příležitostí vyzkoušet si své umění před publikem a v určitém časovém limitu. Je dobře, že mladí lidé, kteří studují na odborných školách zabývajících se gastronomií, chtějí měřit své síly a soutěžit! Vnímají tak vlastně gastronomii jako umění. Vždyť pohledy na kulinářskou tvorbu mohou být pohlazením zrakového, chuťového a čichového smyslu, a dokážou tak vyvolat celkovou pohodu duše.

Mgr. Jana Machová


Česká kuchyně se představila v Peru

Slávu české kuchyně šířil v hlavním městě Peru, Limě, šéfkuchař českobudějovického Grandhotelu Zvon Jan Rimpler, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V rámci akce pořádané velvyslanectvím České republiky a agenturou CzechTourism připravoval tento talentovaný mladý šéfkuchař to nejlepší z tradiční české kuchyně ve spolupráci s týmem kuchařů tamního Swissotelu.
 

Tiskovou konferenci spojenou s ochutnávkou pořádanou u příležitosti akce navštívili zástupci všech důležitých místních periodik a cestovních kanceláří a agentur. V návazném programu Festival české kuchyně pak ochutnali originální české speciality velvyslanci několika zemí a šéfkuchaři a majitelé nejvýznamnějších restaurací v Peru. Naše kuchyně zde slavila takový úspěch, že po dva večery vyprodala hlavní hotelovou restauraci pětihvězdičkového Swissotelu. A jak hodnotí Jan Rimpler možnost prezentovat národní kuchyni tak daleko od domova? „Děkuji za úžasnou podporu od AKC, CzechTourism, české ambasádě v Limě a v neposlední řadě i špičkovému týmu kuchařů Swissotelu. Bylo skvělé vidět, jak velký ohlas a zvuk česká kuchyně v zahraničí má a jak silným marketingovým nástrojem propagace naší republiky může být,“ říká.

Text a foto: Grandhotel Zvon

Více informací o Asociaci kuchařů a cukrářů ČR a dalších akcích včetně přihlášek najdete na: www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více