Kongresové centrum Aldis v Hradci Králové hostilo v pátek 22. dubna již 10. ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC 2005. Přehlídka zorganizovaná východočeskou pobočkou Asociací kuchařů a cukrářů ČR byla opět zařazena do seriálu výstav a veletrhů Regina 2005.
Záštitu nad soutěží převzali primátor města Hradce Králové a prezident AKC ČR. Odborná porota byla již tradičně tvořena našimi předními odborníky. Jubilejního ročníku soutěže se zúčastnilo více než 220 kuchařů a cukrářů z České republiky i ze zahraničí. Kromě našich národních juniorských i seniorských mužstev přijeli do Hradce i účastníci ze Slovenska, Německa a Ruska. „Během deseti ročníků prodělala soutěž velmi výrazný rozvoj. V roce 1996 začínala na ploše 170 m2 se 44 účastníky, letos šlo o dvanáctinásobek plochy a pětinásobek účastníků,“ říká jeden ze zakladatelů Gastro Hradec František Croitor. Úměrně počtu účastníků rostla podle jeho slov také jejich odborná úroveň a kvalita soutěžních výrobků. To se prý potvrdilo i letos. Novinkou letošního ročníku soutěže byla kategorie určená handicapovaným soutěžícím.
Soutěž ovšem není jedinou náplní přehlídky GASTRO HRADEC. Postupem času se program rozšířil o odborné semináře a školení, přibyly praktické ukázky přípravy a prezentace jídel a pódiové prezentace dovedností žáků odborných škol. To vše se v Aldisu odehrávalo i letos. Ve spolupráci s firmou Vitana byl zorganizován kurz na téma „mexická kuchyně“ spojený s přednáškou, praktickými ukázkami a ochutnávkou. Ve foyer Aldisu probíhal po celou dobu přehlídky veletrh firem a prezentace škol. Nechyběla ani barmanská show či výstava slavnostních tabulí.
–pmu-
Hlavní cenou soutěže v seniorských kategoriích je „Pohár Rudolfa Přibyla“. Rudolf Přibyl byl významnou osobností v české gastronomii. Tři desítky let se věnoval soutěžní gastronomii doma i v zahraničí, vychoval řadu dobrých kuchařů v klasické i moderní gastronomii. Byl jedním ze zakladatelů Gastro Hradec. Je držitelem Řádu sv. Vavřince jako nejvyššího ocenění v oboru.
Výsledky Gastro Hradec 2005
Cukráři Senioři
1. Baštýřová Anna, Francouzská restaurace Obecního domu, Praha
2. Baltaliyski Youri, Hilton Prague, Praha
3. Drtilová Renata, SOU a SOŠ Charbulova, Brno
Cukráři Junioři
1. Hadnagyová Iveta, Francouzská restaurace Obecního domu, Praha
2. Cmajdálková Daniela, SOU a OU, Vsetín
3. Hrbková Marie, Střední odborné učiliště, Frýdek-Místek
Handicapovaní cukráři, kuchaři a zvláštní
Handlová Miriam, soukromě, Olomouc
Indrová Pavla, Město, Přerov
Elnerová Aneta, OU a PrŠ, Žamberk
Kuchaři senioři
Davídek Jan, Regionální tým, Praha
Hojda Norbert, Hospoda „Domov“, Liberec
Svatek Martin, Hotel Dvořák, Tábor
Kuchaři junioři
Maděra František, SOU U Krbu, Praha 10
Mohyla Tomáš, AKC ČR pobočka Sev. Morava a Slezsko, Frenštát pod Radhoštěm
Soukupová Jana, SOŠ, SOU a OU, Sušice
Zvláštní výrobek cukrářský
Shramko Elena, Moskva
Janurová Ilona, Jarmila Janurová – JAJA, Pardubice – Svítkov
Gefrom Stephan, First-Class-Design-Hotel Atoll, Helgoland
Zvláštní výrobek kuchařský
Hvizdák Oto, Hotel Wili, Púchov
Kuchař Josef, soukromě, Bzenec
Lecová Marta, soukromě, Praha
Zvláštní výrobek junioři
Vraštil Jan SOU a U, Nová Paka
Vida Tomáš, soukromě, Bratislava
Kolerová Jitka, VOŠ, SOŠ, SOU a OU, Bzenec