cestovni-ruch.czCOT BusinessCOT mediaCZeCOT.infoWMP.czXMLevents

Berlín – kulinářská metropole Evropy

Zařazeno v
Outgoing
HORECA & MICE

7.6.2018

V listopadu příštího roku to bude přesně třicet let, kdy padl nejznámější symbol studené války, rozdělení hlavního města Německa i celé Evropy – Berlínská zeď. Za téměř tři dekády se ze separovaného města stala kulturou, volnomyšlenkářstvím a zábavou prošpikovaná evropská metropole, kde lze zažít opravdu vše. Třeba tradiční místní chutě.

Díky propojenosti místních kultur i subkultur totiž můžete v Berlíně objevovat opravdu celý svět

Díky propojenosti místních kultur i subkultur totiž můžete v Berlíně objevovat opravdu celý svět. Různorodé kuchyně na vás čekají takřka na každém rohu. Stačí si jen vybrat. Berlín je ovšem obrovský a stihnout vše opravdu nejde.

„Moje rada zní jasně. Vyberte si tři části města, které chcete naplno prožít, objevit a prozkoumat a vydejte se tam. Berlín je totiž tak rozsáhlý, že kdybyste chtěli projít všechny památky a zajímavá místa, která jsou jen na mapě, strávíte celou dovolenou v městské dopravě,“ popisuje Peggy Gallert z německé turistické centrály Visit Berlin.

Chutě z celého světa

O tom, jak populární turistickou destinací Berlín je a jakým způsobem si lidé užívají místní gastronomii, hovoří jednoznačně aktuální statistiky. Roční příjmy z pohostinství, včetně hotelů, činí 5,6 miliardy euro. Průvodce michelinských restaurací navíc v roce 2018 jmenoval Berlín opětovně gurmánským hlavním městem Německa. Restaurace v Berlíně mají v současné chvíli už dvacet čtyři michelinských hvězd, z toho šest restaurací má dvě hvězdy a čtrnáct jich je oceněno po jedné.

Samostatnou kapitolou jsou pak lidé, kteří přichází do Berlína z jiných zemí. Ti s sebou zásadně přinášejí i vlastní recepty a jídla. Tak například Izraelci se svojí svěží orientální kuchyní. „O tom, jak je Berlín úžasné a otevřené místo, svědčí i fakt, že k nám přicházejí lidé z Izraele. Když se podíváte na naší historii, je to opravdu úžasná věc, kterou by si nikdo dříve nepomyslel,“ pokračuje Peggy Gallert. Stánků s fast foody je na ulicích opravdu hodně. Kdo však zatouží po opravdovém luxusu, může se vydat do restaurace NENI Bikini. Ta je vyhlášená svým mixem mezi středomořskou, perskou a rakouskou kuchyní.

Nezapomeňte na klobásu

Milovníci humusu by pak neměli projít bez zastavení kolem restaurace Hummus & Friends. V nabídce zde najdou domácí, vegetariánské i košer pokrmy. V čem jsou místní opravdu dobří, je vracení starých a zapadlých částí Berlína zpět k životu právě pomocí kulinářského umu. Typickým příkladem je například Kantstraße, které se také říká čínská čtvrť. Najdete tu restaurace jako 839 Ryotei či Lo Men’s Noodle House, které jsou vyhlášené především asijskou kuchyní. Podobný princip oživování čtvrtí platí i pro Neukölln se svým Wagner Bistrem a restaurací Rusty Rusty. A v poslední době se podobné změny dějí i okolo Postdamer Straße v podnicích Sticks' n' Sushi nebo Brasserie Lumiéres.

Ani v Berlíně nelze opomenout ochutnat zřejmě nejtypičtější německý pokrm – currywurst. Slavná klobása se ve městě prodává ve snad všech představitelných variantách a podobách. To samé se dá říct i o vepřovém kolenu, které si našlo svou cestu i do těch nejluxusnějších restaurací. Klasickou curry klobásu si mohou zájemci dát například v Curry 36 v Kreuzbergu nebo v Konnopke snack bar.

 Foto: Shutterstock.com

Adam MašekC.O.T. media