cestovni-ruch.czCOT BusinessCOT mediaCZeCOT.infoWMP.czXMLevents

AHR: Počet restaurací za poslední rok klesl o desetinu

Zařazeno v
HORECA & MICE

4.12.2017

Za rok po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a následném zákazu kouření zaniklo v Česku zhruba 3000 restaurací, což je necelá desetina z odhadovaného počtu 35 tisíc restaurací. Na výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací ČR to řekl její prezident Václav Stárek, podle kterého počet restaurací ubýval rychlejším tempem než v předešlých letech.

Za rok po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a následném zákazu kouření zaniklo v Česku zhruba 3000 restaurací

„Běžně tady už v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického,“ uvedl Stárek. Krizová situace je ale podle něj u pivnic či venkovských restaurací, jejichž provozovatelé se s novou regulací hůře vyrovnávají. „Hospoda na venkově se dnes opravdu dělá jako srdcová záležitost. Není to živnost k tomu, aby někoho uživila,“ upozornil Stárek.

Hotely a restaurace elektronicky evidují tržby od loňského prosince. Zákaz kouření platí v restauracích od konce května. „Říkali jsme to dopředu. Zavede se EET, do toho se zavede zákaz kouření a dojde k tomu, že se zvýší ceny v restauracích, což je celkem logický ekonomický model. A že dojde k tomu, že část restaurací ukončí provoz,“ podotkl Stárek. Dodal, že v uplynulém roce byly v Česku na druhou stranu otevřeny nové restaurace.

Podle Stárka by stát měl usnadnit podnikání v tomto oboru. „My říkáme, že by bylo potřeba rozumně se zamyslet nad tím, proč máme jedno z nejvyšších DPH v Evropě. My jsme podpořili EET a počítáme, že se více vybere a bude efektivnější výběr daní, ale pak by bylo fér se zamyslet i nad výši daní celkově. Také odvody za zaměstnance jsou u nás bezkonkurenčně nejvyšší,“ upozornil Stárek.

Po spuštění EET se podle asociace narovnalo pokřivené tržní prostředí. Pokud s něčím nesouhlasí, jsou to podle Stárka výjimky nejen z povinnosti elektronicky evidovat tržby, ale i ze zákona zakazujícího kouřit v restauracích. Ten se nedotýká různých klubů a provozů provozovaných spolky, například hasiči. Takovéto podniky přitom zejména na malých městech a vesnicích představují významnou konkurenci místním restauracím.

„Je třeba narovnat prostředí a snažit se maximálně deregulovat,“ uvedl Stárek, podle kterého by například malé venkovské hospody mohly podpořit obecní úřady.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Řada restaurací, které po zavedení EET zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Restauracím se zároveň snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

Foto: Shutterstock.com