Jak už téměř všichni víte, 1. arktická noc na Žofíně se 2.prosince minulého roku konala proto, že nebyla Poslední tropická. Pro ty, conejsou v obraze, jen malé vysvětlení: každým rokem, zpravidla na začátkuzáří, svoláváme spolu s dalšími spolupořadateli všechny své klienty adalší osobnosti cestovního ruchu na recepci, na níž se sejdou lidé z branže,kteří by se jinak vůbec nesešli. Předloni jsme z kapacitních i jiných důvodůpřesunuli tuto akci z Novoměstské radnice do Paláce Žofín. Ten ovšem vsrpnu plaval, pak se sušil a následně rekonstruoval. Akci jsme odložili,protože jsme ji nechtěli pořádat nikde jinde. A uznejte sami, pořádatPoslední tropickou noc v Praze začátkem prosince by bylo poněkud zpozdilé.Tak vznikla 1. arktická. Tolik na vysvětlenou.
Jak jsem již byl napsal v úvodním odstavci, sešli se na Žofínělidé, kteří by se jinak v průběhu roku nesešli. Znáte to, když pořádásešlost dejme tomu letecká společnost, sejde se tam určitá skupinaprofesionálů, a učiní-li totéž například hotel, přijde tam úplně jinýokruh lidí. 1. arktická noc na Žofíně představovala ten nejkompletnějšíprůřez všemi segmenty cestovního ruchu, jaký si lze jen představit, odcestovních kanceláří přes dopravce až k hotelům, od představitelůregionů přes zástupce ministerstev až po velvyslance.
Z toho vyplývá, že funkce nás všech ve vydavatelství COT mediabyla seznamovací. Ne, že bychom se seznamovali navzájem, ale seznamovali jsmelidi, kteří se neznali. To je nesmírně důležitá věc, protože pomáhározvoji byznysu. S každým z našich klientů jsme si popovídali, s některýmii zatancovali. S lítostí ovšem musím konstatovat, že v důsledku toho málokdoz nás získal alespoň povšechný přehled o tom, pod čím se prohýbaly žofínskéstoly, a pokud se týká barvitého programu, probíhajícího na hlavním pódiu,jedná se v našem případě o zážitky značně útržkovité. Popravdě řečeno,o některých věcech víme jen z doslechu.
Hlavními spolupořadateli byla společnost Gastro Žofín (ty skvělépoživatiny) a NKL Žofín (prostory, ve kterých se to všechno odehrávalo).Celý program měla na starosti společnost TIP TOP Art & Travel Agency arozdělila jej do dvou prostorových částí. Ve velkém sále v prvním patřekraloval moderátor Alexandr Hemala, který zval na hlavní pódium postupněskupiny Jam & Bazar, Cranberries a Crazy Lady a jako sólistu Sira EltonaJohna revival. Ve velkém sále také vystupovala taneční skupina Iveta. Komubylo první patro příliš hlučné, sestěhoval se do nížin přízemí, kdese střídavě vedly dlouhé hovory a tancovalo při cimbálové muzice (Slovácko).V pozdějších hodinách se hosté i rozezpívali, někteří z nich opravdubujaře.
Jak vypadá taková arktická kuchyně? Inu, zde je malá ukázka: Paštikaplněná tartarem z aljaškého lososa, humrová terina „Severské moře“,laponská hořicomedová omáčka, sibiřská kaviárová omáčka, eskymácký,sibiřský a laponský salát, losos ve vinné páře na norský způsob,zmrzlinová polární záře, Champagne iglú s citronovou omáčkou, Panacota sovocem na ledové kře, rybí buffet v ledových arktických sochách… Už jevám zima? Tak si pojďte dát panáka nebo spíš něco míchaného. U dvou mixážníchpultů firmy R.U.Shop Romana Uhlíře se tvořily neustále dlouhé fronty.Nikoliv proto, že by se snad chlapci nečinili, ruce a šejkry se vzduchem jenmíhaly, ale docházelo zkrátka k prudkému převisu poptávky. Míchané nápojese staly jedním z hitů večera a podle obecného mínění by se na Žofíněty pulty užily i čtyři.
Nechci si tady honit triko, aniž pak ohřívat firemní polívčičku,ale někteří důvěryhodní jazykové tvrdí, že to byla největší anejvydařenější akce v cestovním ruchu za rok 2002 (mimochodem, my si tomyslíme taky). To ovšem není podstatné. Mnohem podstatnější je fakt, že1. arktická noc na Žofíně byla bezpochyby zprávou o tom, že navzdory všemprotivenstvím, chabým zákonům, silné koruně, teroristům a povodním zůstalčeský cestovní ruch (i Žofín) nezlomen, nerozkotán, neodrazen a neutopen.Což není až tak málo.
Písmenka: Dean Valášek
Fotografie: Ronald Hilmar