Pokladnu pro EET stále nemá 20 až 30 procent firem z gastronomie

Z podnikatelů, kterých se týká povinnost elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince, zůstává 20 až 30 procent těch, kteří nemají koupenou pokladnu nebo jiné registrační zařízení. Zájem o nákup pokladen se v posledním týdnu zvýšil o desítky procent a zřejmě neopadne ani na začátku prosince. Vyplývá to z informací, které poskytly dodavatelské firmy.

Z podnikatelů, kterých se týká povinnost elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince, zůstává 20 až 30 procent těch, kteří nemají koupenou pokladnu nebo jiné registrační zařízení.

„Jsme na to připraveni a zásoby máme dostatečné. Zkušenosti ze zahraničí totiž jasně ukazují, že mnoho zákazníků žije až do poslední chvíle v pocitu, že si 1. prosince stáhne nějakou aplikaci zdarma, čímž EET vyřeší. Následně ale zjistí, že to tak jednoduché není a jejich podnikání to spíše komplikuje, než zjednodušuje,“ uvedl jednatel dceřiné firmy O2 eKasa Luboš Lukasík.

V posledních dnech zájem o nákup a zprovoznění pokladen podle společnosti Storyous zvolnil kvůli vládní diskusi ohledně dalších výjimek v systému. Mohly by umožnit vyhnout se evidenci tisícovkám subjektů. „Situaci, jaká na gastronomickém trhu nyní panuje, kdy se vedly zásadní diskuse o podobě zákona jednotky dnů před spuštěním zákona, bychom doslova označili za kritickou. Díky tomu se opět snížila motivace těch, kteří chtěli veškeré náležitosti evidence vyřešit tento týden,“ uvedl provozní ředitel Storyous Petr Filipec.

Podle průzkumu serveru Dotykačka mezi 12 tisíci podnikateli nyní pokladní systém má nebo řeší jeho pořízení 63 procent provozoven, desetina podnikatelů provoz uzavírá a 25 procent nákup zatím neřeší. V polovině listopadu nebyla na evidování tržeb připravena polovina subjektů. „Jedni zkrátka odmítají pořizovat pokladnu pro EET z principu nebo lenosti, jiní z nevědomosti. Ukázalo se totiž, že řada podnikatelů jednoduše nezjistila, že se na ně vztahuje již první fáze EET. Důvodem může být zmatek v tom, k jakým činnostem mají či nemají oprávnění,“ uvedl mluvčí Dotykačky Michal Wantulok.

Hlavní dodavatelé pokladních systémů se chystají na výrazný nápor. „I přes to, že call centrum výrazně posilujeme, zřejmě se zahlcení linek v příštích zhruba dvou týdnech nevyhneme. Je velká část podniků, které nejsou v pilotním provozu a praktické věci začínají řešit až teď,“ uvedl zástupce jedné z firem.

Největší podíl, který se podle neoficiálních informací pohybuje kolem třetiny až čtvrtiny trhu, má eKasa od O2. Dalšími významnými hráči jsou Kasa Fik nebo Storyous. Největší slovenský výrobce elektronických pokladen Elcom Prešov před tuzemským startem EET otevřel v Praze centrální servisní středisko.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: EET ztratila kvůli dalším výjimkám podporu AHR ČR

Podle pivovarů přinesl příchod EET konec až stovek restaurací

Finanční správa zatím vydala 8900 registrací k evidenci tržeb

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více