Jaro začne oslavou francouzské gastronomie

Druhým ročníkem pokračuje letos projekt Goût de France / Good France. Francouzské delikatesy bude v pondělí 21. března svým hostům nabízet více než 1600 restaurací ve 150 zemích pěti kontinentů. Do letošního ročníku bylo vybráno i jedenáct tuzemských restaurací a bister.

S detaily projektu Goût de France novináře seznámil francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian

Připomeňme, že Goût de France, volně navazující na tradici tzv. epikurejských večeří šéfkuchaře Augusta Escoffiera z počátku dvacátého století, vznikl z popudu francouzského ministra zahraničních věcí Laurenta Fabiuse a zřejmě nejznámějšího současného francouzského šéfkuchaře Alaina Ducasse. Impulsem byl zápis francouzské gastronomie na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO. Jeho smyslem je oslavit a zpopularizovat tradiční francouzskou gastronomii. Základní myšlenka je jednoduchá – participující restaurace a francouzské ambasády nabídnou v jeden den svým hostům francouzské menu připravené podle přísných regulí, jež ale zároveň ponechávají jednotlivým šéfkuchařům prostor pro jejich kreativitu. Více o projektu se dozvíte na webových stránkách www.goodfrance.com, kde najdete i seznam restaurací s výčtem podávaných menu.

Prvního ročníku se zúčastnilo přes tisíc restaurací. Letos je počet účastníků ještě vyšší. „Do projektu Goût de France se v pondělí 21. března zapojí více než 1600 šéfkuchařů na pěti kontinentech, kteří tak vzdají hold francouzské gastronomii,“ informoval včera na tiskové konferenci francouzský velvyslanec v České republice Jean-Pierre Asvazadourian. „Cílem projektu je vyzdvihnout moderní a všem přístupnou gastronomii. Kuchyni dostupnou všem peněženkám, která se bude podávat v široké škále podniků od bister až po luxusní restaurace,“ dodal velvyslanec. Menu podle něj bude vycházet z čerstvých sezonních produktů a z místní nabídky, přičemž důraz bude kladen na použití menšího množství tuku, cukru a soli.

Zatímco loni se do projektu zapojily čtyři pražské podniky, letos porota složená z předních šéfkuchařů vybrala hned jedenáct restaurací a bister nejen z hlavního města, ale i z dalších míst v České republice. Půjde o pražské podniky A Table!, Bílá Kráva, Café Záhorský, Papi Oliver, Passage Restaurant Wine & Dine a Pot Au Feu, restauraci Pod Zámkem Průhonice, karlovarský restaurant Tusculum, plzeňský Caba Restaurant, Bistrot de Papa v Horních Dubenkách a Alchymist Club Restaurant ve Františkových Lázních. „Jejich menu bude sestávat z aperitivu s kanapkami, předkrmu, jednoho nebo dvou hlavních jídel, dezertu a výběru sýrů, který může být nahrazen dalším dezertem. Pochopitelně se budou podávat francouzská vína a samozřejmě šampaňské,“ uvedl Jean-Pierre Asvazadourian a dodal, že každý zúčastněný podnik je v souladu s pravidly projektu povinen 5 % z tržeb onoho dne věnovat na dobročinné účely, konkrétně místní neziskové organizaci působící ve prospěch zdravého životního stylu nebo životního prostředí. Francouzské menu bude 21. března podáváno i na francouzských ambasádách v participujících zemích, velvyslanectví v České republice nebude výjimkou.

Foto: -pmu-

 

Nejnovější články z rubriky Evropa

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Poreč – město mozaiky

Mozaika charakterizuje světoznámé památky Poreče – a mozaika je mottem brandu celého města: „You complete us“. Tak se Poreč představila na jubilejním setkání v  Praze 6, s kterou uzavřela partnerství před 10 lety.

Číst více